My photo
Поетеса, писателка, учителка

МОЯТА ИСТИНСКА АВТОБИОГРАФИЯ

[hide]
Моята истинска автобиография е едно трудно пътуване към себе си, към моята лична България и към изстраданата ми отвореност за света.
Родена съм във Велико Търново преди 40 години и сега разбирам, че това е бил първият знак за страхотната творческа енергия, която винаги ме е съпътствала. Древността извира в този град. Невидимата му виталност може да се усети само чрез скритите кодове на кръвта и онова необяснимо самочувствие, което винаги ме е държало над повърхността на битието.
Търново за мен е светлина в историята и една жива картина. От нея се е отделил самотният ми силует, за да поеме в посоката на отредените ми изпитания, отнасяйки със себе си частица от колективната душа на предците.
Усещането за принадлежност и предишност беляза младежките ми години с духовно скиталчество сред руините на Царевец и прашните калдъръми на улица Гурко. Всички шумове и аромати са запечатани в съзнанието ми.Няма сила на света, която да ме накара да повярвам в друга версия за себе си, освен че съм търновка.
Любовта към родното винаги ме е водила и в друга посока, Към корените на родовото ми начало, към неповторимата красота на Елена и Бадевци- духовните начала на предците ми и най- устойчивите опори на моя светоглед . Там се е родил моят дух много преди появата ми в света. Там са покълнали моите истини, които са ме превърнали в това, което съм днес- една българка с очи, отворени за различността на света и сърце, вкоренено в дома, в огнището на българщината.
Присъствието на родителите ми е другото силно начало на моя живот. Те са моите здрави корени и алфата на духа ми. Първата голяма любов към всичко родно. От майка си съм взела усета към красотата на мига, чувството за неповторимост на момента, който може да бъде задържан единствено в стих. От баща си наследих страстта към неизменните неща – факти, дати, спомени. Той ме научи, че мимолетността на живота е само повърхност, под която се крие непрестанното му повторение. Тези двама души формираха България на детството ми. Там тя е бяла и уютна като къща, с медено слънце и тежки болярски есени, налети с кехлибар и червени лозници. Дълго не исках да я напусна, тя беше моят рай, преди себеизгнанието, преди първата одисеевска стъпка по личния ми път.
Съпругът ми Красимир привнесе динамика в моя свят. Той ми внуши разбирането, че всичко е възможно, стига безмълвно и упорито да преследваш мечтата си. Неговият път чертаеше далечни хоризонти, но той искаше да продължава напред заедно с мен. Така се сплавихме в класическо цяло, малко старомодно, рядко срещано днес, но истинско и досега. Двамата открихме чара на нашата студентска София, с лекциите в университета, претъпканите кафенета, театрите и денонощното безсъние на Студентския град. Някаква вдъхновена амбиция изпълваше плановете ни за бъдещето. Тя беше по-скоро една надежда, че ще постигнем всичко сами, че сме достатъчно подготвени да се справим с обстоятелствата и непрактичното си безпаричие. Самонадеяността понякога е полезна – тя е защитната броня на младостта.
Дъщеря ни Пламена се роди, за да ни научи как да преосмисляме любовта. Тя е нашето благословение и помъдряване пред неоспоримата логика на живота. Чрез нея получихме силата да се борим, да продължаваме напред, да се противопоставяме на слабостите си в изпитанието да бъдем родители.
Така открих друга истина за човешкото битие – децата са вторият шанс на възрастните да бъдат отново невинни и добри.
Тази идея ми помогна в избора на професия. След като завърших Българска филология в Софийския университет, започнах работа като учителка по български език и литература в Националната Природо-Математическа гимназия „ Академик Любомир Чакалов” в София, сега лицей към Софийския университет. Исках да работя с млади хора, да усещам техния ритъм на порастване, да допринасям познание за техните души. Щастлива съм, че го направих. Моите ученици бяха достойни българи – толкова различни, умни, съмняващи се, откриващи, доверчиви. Надявах се да ги науча да летят в своята си посока, да не се страхуват да заявяват себе си. Веднъж поставих като тема за класна работа една латинска поговорка – „Uve benne, uve patria” – „Където ми е добре, там ми е родината”. Докато обяснявах провокацията на заглавието, дадох пример с едно свое усещане. Казах, че никога не мога да бъда напълно щастлива, ако не усещам Царевец на един километър зад гърба си. Тогава разбрах, че Търново ме вика да се завърна. Месец по-късно вече работех в Хуманитарната гимназия „Свети, Свети Кирил и Методий” в родния си град. Красимир ме подкрепи. И той като мен е търновец до мозъка на костите си.
У дома събрах стиховете за първата си поетична книга – „Преображения” (1999). Пишех от четиринадестгодишна. Сътворяването в слово винаги е било по-силно от мен. То е най-яркото изражение на личността ми, а думите са моите най-добри приятели. Те никога не са ме предавали. Те са чиста енергия и материализирано вдъхновение, в което душата ми открива своята вечност.
Любопитството да експериментирам с възможностите на езика ме накара да науча английски. Отдавна вярвах в една своя идея, че поезията има различни духовни измерения според традициите на езика, на който е създадена. Така написах двуезичната стихосбирка „These Simple Things/Тези прости неща” (2000), която заедно с третата ми поетична колекция „Дете, и жена, и пророчица”, издадена през същата година станаха част от културната програма на правителството „Българският Великден”.
Стремежът ми към импулсите на миналото и заличената родова памет ме поведе в друга посока. В продължение на три години прекарвах летните ваканции в село Бадевци – в сърцето на Еленския Балкан, в къщата на предците ми. Там ми хрумна сюжетът на „Вървище” (2002) – моят първи роман, който написах с голяма любов към езика като национално богатство и изражение на човешките характери. Получи се книга без нито една авторска дума, защото в пет монологични типажа аз успях да представя идеята си за Пътя – като историческа реалност (Виа Траяна) и философско измерение на личния избор. Нарекох „Вървище” роман на гледните точки, осъзнавайки, че истината за живота никога не е еднозначна, че авторски права за нея няма.
Тъй като посветих книгата на Еленския край, с помощта на видния краевед Христо Медникаров представихме романа за местната общественост в комплекс „Даскалоливница”, като организирахме и благотворителна разпродажба на изданието в подкрепа на реставрационните работи по църквата „ Успение Богородично”, четвъртия по големина християнски храм на Балканите , построен в миналото с доброволния труд на еленчани.
Междувременно моят личен път вече ме беше отвел извън България. Съпругът ми, компютърен експерт, започна работа в Англия. Глобализацията вече заличаваше граници и идентичности. Пътувайки към тази неизвестна за мене страна, запазих в съзнанието си един стих, който никога досега не съм записвала. Ето го за пръв път на белия лист:
„Българийо, земя на коренища.
Каква е тази твоя орисия,
да бъдеш все красиво пепелище
и вечно да се молиш за Месия!”

Тогава, преди осем години, в мен се бореха разочарованието, надеждата и любовта към страната ми.
Пристигнах в Обединеното Кралство без особени очаквания, подчинявайки се на обстоятелствата. Не вярвах, че тази страна има с какво да ме очарова. Така започна едно бавно, по английски безмълвно опознаване на Великобритания, което сигурно ще продължи докато съм жива. Животът тук ме изненада с голямото предизвикателство да бъдеш чужденец. Това е шанс за себедоказване, заличаване на комплекси и предразсъдъци, отворена врата към приемане на доброто от непознатия за нас, балканците, манталитет.
Англия ми даде възможността да пътувам, да опознавам и Европа, да получа една по-космополитна гледна точка към България.
Не преставах да пиша. В продължение на година работих като кореспондент за вестник „Арт форум” на издателство ПАН ВТ, списвайки рубриката „Англия – портет на една страна в началото на 21 век”. Беше увлекателно и откривателско преживяване. Срещнах много и интересни хора, като например господин Марк Ле Фаню – Генерален секретар на Съюза на Британските писатели, посетих невероятно красиви места, усетих пулса на истинската Англия. Когато вестникът престана да съществува по финансови причини, насочих вниманието си към друг тип изяви, свързани с писане. Станах член на Британското поетическо общество и международния съюз на творците – „Творци без граници” (“Artists Without Frontiers”). Като сътрудник на едноименното им он-лайн списание за култура започнах да работя по проект за представяне на български представители от всички области на изкуството, родом от Велико Тъново и Еленския край – художници, поети, писатели, краеведи. Така читателите по света узнаха за работата на талантливи хора като Христо Керин – носител на международна награда за екс либрис, Италия 2003, Христо Медникаров – поет и изтънчен познавач на възрожденския балкански дух, професор Николай Овчаров – откривателят на Перперикон. Моето блиц-интервю със Снежина Мечева, директорка на Българското училище към посолството в Лондон и Роджър Хюмс, американски поет и издател на най-голямата кибер антология за световна поезия „Други гласове” (“Other Voices”), на тема „Важността да бъдеш космополит” и до ден днешен е на първа страница на списанието. Гордея се, че бях поканена и участвах с поетични творби в гореспоменатата антология, а също, че съм единствената българка с публикация в друго престижно американско издание за поезия – антологията „Интернационален Урожай” (“Harvest International”).
Последваха нови покани за международни поетични изяви, които включват участието ми с поезия в списание '' Частен свидетел'' ( ''Private Witness”), Италия, където бяха поместени мои стихотворения на български и английски език, а самото издание беше разпространено в Европа, Англия, Канада и Америка. По любезното предложение на главния редактор на списанието, Джан Паоло Гуеррини, бях включена в проект за превод на български на негова поетична творба, осъществен на всички европейски езици и излъчен във филмов вариант по Интернет.
През 2007 година бях щастлива да разбера, че моето интервю на английски език с търновския художник- иконописец Венцислав Щърков, включено в самостоятелния му творчески албум запознаващ международната публика с изкуството на иконописта, е публикувано в Южна Корея, заедно с други материали в книга под заглавие ''Прозорец към Рая'' ( “Window to Heaven”).

Така не преставам да работя за България по единствения начин, който мога – писането.
Моята най- голяма радост, която отчитам като успех за голямата културна стойност на страната ми е завоюването на първото място в конкурса „Танц с думи” ( “Dance with Words”) на канадското издателство Палабрас Прес (Palabras Press), под патронажа на госпожа Марго Ван Слуйтман- видна поетеса, издателка, телевизионна и радиоводеща на предавания за поезия в Канада. Горда съм, че моето стихотворение ‘Песента на Орфей’ (“The Song of Orpheus”) не само победи всички участници от 60 страни, които се състезаваха в конкурса, но и осигури популяризирането на България и нейния език в четенията по канадското радио и телевизия, а по- късно и чрез първото издание на стихосбирката ‘Тракийско съкровище” („Thracian treasure”) на английски и български език в Канада.
Щастлива съм, че книгата беше издадена и в страната ми, беше представена на три премиери - в София , българското посолство в Лондон и като спектакъл в театър Табернакъл а също така, показана в една от телевизионните продукции на сателитен канал ТВ България – ‘Неносталгично’.
Вярвам, че след духовната среща с моята поезия българските читатели са видели себе си като наследници на една уникална култура, с която имат пълното право да се гордеят. Надявам се да са разбрали основното послание на книгата, че митологията е единственият начин да бъдем в контакт с колективната душа на античното минало, а останалото е едно безкрайно повторение на на неговата възраждаща енергия, преродена в кръговрата на живото слово. Удовлетворена съм, че моят начин на мислене беше разбран от чуждестранното жури и искрено се надявам, той да е бил почувстван и от моите сънародници.

Искам да продължавам напред с моята България на духа, с поезията и прозата, вдъхновени от нея, защото моето истинско призвание е да пиша. Пожелавам си го с надежда.

Здравка

Monday, 28 June 2010

Кравешка Швейцарийо, защо си тъй недостижима?

Ако пътувате с кола по пътищата на Европа, не забравяйте да завиждате на краткото си щастие! То се изразява в мигновения отскок от депресия към възторг. И трае точно една ваканция. Останалото го знаете, защото и вие, като мен, сте изтърпели всичко оттам, откъдето идвам.

Дъвча съвършено изискан сандвич, комбинирал в себе си финеса на местните месни вкусове, пакетирани с премерено швейцарско превъзходство. Над главата ми се оцежда алпийски ледник и капе от шоколадовите грапавини на тоблеронски връх право в хипнотизиращите кристали на планинско езеро. Тишината скрипти от свежест. Смърди та се къса на тор и неразредено мляко, а унисекс подстриганите ливади наежват косици под гела на утринната роса. Самотна крава философски преживя насреща ми и аз съм почти убедена, че белите петна по кожата и изписват рекламата на „Милка“ по неведом закон на човешката селекция. Липсва само люляковия фон на компютърната обработка. Всъщност, изобщо нямам съмнение, че много скоро и той ще пигментира някой успешен клонинг на това кротко добиче. И ако имам късмет след години да се завърна тук по километрите на ново пътешествие, със сигурност някой лилав ъпгрейт на говеждата природа ще ме посрещне с шоколадова усмивка.

Ситуацията, в която се намирам е прекрасна до абсурд. Насреща, на петдесетина метра над мимолетното ми присъствие се извисява чакълестият зъбер на Алпите, оголил каменни прешлени под парцаливо снежно бельо. От едната ми страна пасе пра-Милка, а от другата, застинал в невъзможна поза „крак зад ухо“, медитира невротизиран от швейцарсвеност индивид, заграден на почитително разстояние от наплашена съпруга и смаяни дечица. Отгоре ни гледа Бог. И въпреки всичко продължава да твори. Да везе гоблена на Естеството. Пряко сили, както ми се чини. Но с твърдата увереност, че много скоро всички ще изчезнем и ще го оставим на мира, за да поправи грешките си като започне отначало. Само Той и четирите елемента.

В главата ми се върти калейдоскоп от впечатления. Кокетният курортен Чър, аранжиран в комфортната подплата на Алпите,мързеливото разсъмване с рижав изгрев като котарак на прозореца, кроасаните, изпечени за редовните посетители на градското кафене... Порядък, сред който се вклинявам ненаситно, защото знам, че преди да ме е напекло пладнето на скуката, аз вече няма да съм там. И после Давос, с буржоазното си обилие, със ски-лифтовете, маскирани в темперна зеленина, с елегантните пенсионери, дискретно флиртуващи помежду си, преди залеза на поддържаните си тела, преди охолното отегчение от живота.

Рязко изсвирване на спирачки прерязва лентата на интелектуалната ми ретроспекция за да порещна влажните очи на кравата, скъсила разстоянието помежду ни, в стремеж да се предпази от лъскавия четириколесен звяр, който заковава туловището си на няколко метра от нас. Йогата-мазохист се сгърчва като спихнат балон след отлетялата си медитация, а аз се изпъвам като струна обхваната от чуждестранна вина. Вратата на луксозната кола се отваря и оттам с непоклатима деловитост излиза елегантен господин. Аурата на божественото подножие, очевидно не може да го докосне. Лицето му е изпънато като след инжекция с ботокс, костюмът му е безупречен, възрастта, застинала към 49. Явно е, че на него нито му се пасе, нито му се медитира. За спомени от прелестната Швейцария да не говорим. Опората на на неговия АЗ е мобилният телефон, срастнал с поддържаната му ръка и сякаш инкрустиран в украсената с диамант ушна мида. Той не говори. Само слуша виртуалния глас на събеседника си и се движи с уверени равномерни крачки. Кой знае защо се сещам за едно старо естрадно парче, в което се пееше, че, „последният човек, върви напред и си пиука“. Този пред мен определено пиука към някаква ясна цел. След миг разбирам каква е тя. С отсечено, роботно движение господинът се навежда и вдига смачкана хартиена салфетка, изпаднала от миниатюрното кошче за боклук, монтирано край пътя. Връща я обратно при отпадъците и после все така равномерно се връща в колата си. Потегля на минутата. С телефон в ухото. И с препарирано изражение.

Онемяла, но с все още живо балканско мислене, си спомням следния случай, който ми разказа един сънародник- приятел, блестящ преводач и полиглот. Навремето, в социалистическа България, като студент, той обичал да прекарва летата на село, при дядо си. Там алчно четял до среднощ дебелите си книги, а денем пасял кравите на стареца, за разтуха и интелектуална фотосинтеза. Веднъж, както си дремел край пътя, опрян на кривак и облечен в дочени дрехи, до него спрял запрашен форд с английски номер. Отвътре смутените туристи му обяснили със знаци, че търсят обществена тоалетна, за да се облекчат.
- Абе, какво толкова сте се запритеснявали – отвърнал на перфектен английски нашенецът – отивайте в храстите и си вършете работата. Аз няма да ви гледам.
Последвало потресаващо мълчание.
- Мина ни – смутолевили британците - ще стискаме до Варна. Ама, как така, бе човек, говориш толкова безакцентно езика ни?
- Аааа – отвърнал невъзмутимо моят приятел – то в България всички кравари говорят английски. Който и да попитате, ще ви го каже.

Ошашавените англичани надули газта към морето и вярвам, до края на дните си са запомнили срещата си с българския феномен. Това добре. Ами аз? Какво да правя аз, заклещена между спомена и настоящето, между салфетката и храстите? Кажи ма, Милке, какво ми се пулиш и ми мучиш на чуждоземски? Баре краваря ти да беше тука, че да ми обясни някои работи. Той бездруго щеше да говори английски. Щяхме да се разберем.

Здравка Владова-Момчева

5 comments:

Кремена Джорджева said...

Здравка, с огромно удоволствие прочитам всеки нов разказ, който споделяте с нас. Усещам се като телепортирана под "тоблероновите върхове сред скриптящите от свежест ливади". И си мисля, дали ако повечето от нас и тук, в България, постъпват като този "препариран" господин, Бог няма да се смили и ни даде още един шанс. Може и да успеем да съхраним сътвореното от Него.

Здравка Владова-Момчева said...

Мила Кремена,

Благодаря за коментара. За мен е голяма радост читателите да се почувстват "потопени" в случката, която разказвам и да бъдат мои съмишленици. И макар, че моята героиня е екологично раздвоена в края на разказа ;-), аз напълно се съгласявам с теб. България може да бъде рай, стига да не се самоизгоним от него. Екология на душата ни липсва май ?

Моля те, пиши ми на "ти".

Поздрави, Здравка

Anonymous said...

Страхотна работа ;-)
Позволих си да й направя рекламна сториборд версия ;-)
Ето тук
http://val.log.bg/article.php?article_id=76062

Anonymous said...

Наистина се извинявам.
Надявам се да си ми простила.
Все пак като рекламен редактор не устоях на изкушението.
Обещавам следващия път да контактуваме преди публикация.

Здравка Владова-Момчева said...

След като си рекламен редактор, със сигурност знаеш всичко за запазените авторски права. Аз много държа на това, понеже материалите, които качвам на блога си са публикувани статии в рубриката ми "Очи в очи" за вестник "БГ Бен", Лондон или другата рубрика, която списвам за вестник "България Сега", Чикаго, "Писма от самотен остров". Не разрешавам да се променят мои текстове, колкото и инспириращи да се оказват те за други автори. Постави се на мое място. Как би се почувствал ти , ако откриеш свой материал ( и то с оригинални твои пасажи), "пренаписан" от друг? Тук на това му се вика плагиатство. Предлагам ти или да публикуваш оригиналния ми текст с моето име отдолу, щом толкова ти харесва, или просто да свалиш всичко от блога си. И наистина, най-доброномерено те съветвам винаги да контактуваш първо с автора преди да предприемаш каквото и да било. Много съм огорчена, защото, току що се връщам от България, където липсата на правила и елементарна етика във всички сфери на живота ме натъжиха много. Наистина, това ли е моята страна, която толкова обичам и яростно защитавам пред чужденците ?

Здравка