My photo
Поетеса, писателка, учителка

МОЯТА ИСТИНСКА АВТОБИОГРАФИЯ

[hide]
Моята истинска автобиография е едно трудно пътуване към себе си, към моята лична България и към изстраданата ми отвореност за света.
Родена съм във Велико Търново преди 40 години и сега разбирам, че това е бил първият знак за страхотната творческа енергия, която винаги ме е съпътствала. Древността извира в този град. Невидимата му виталност може да се усети само чрез скритите кодове на кръвта и онова необяснимо самочувствие, което винаги ме е държало над повърхността на битието.
Търново за мен е светлина в историята и една жива картина. От нея се е отделил самотният ми силует, за да поеме в посоката на отредените ми изпитания, отнасяйки със себе си частица от колективната душа на предците.
Усещането за принадлежност и предишност беляза младежките ми години с духовно скиталчество сред руините на Царевец и прашните калдъръми на улица Гурко. Всички шумове и аромати са запечатани в съзнанието ми.Няма сила на света, която да ме накара да повярвам в друга версия за себе си, освен че съм търновка.
Любовта към родното винаги ме е водила и в друга посока, Към корените на родовото ми начало, към неповторимата красота на Елена и Бадевци- духовните начала на предците ми и най- устойчивите опори на моя светоглед . Там се е родил моят дух много преди появата ми в света. Там са покълнали моите истини, които са ме превърнали в това, което съм днес- една българка с очи, отворени за различността на света и сърце, вкоренено в дома, в огнището на българщината.
Присъствието на родителите ми е другото силно начало на моя живот. Те са моите здрави корени и алфата на духа ми. Първата голяма любов към всичко родно. От майка си съм взела усета към красотата на мига, чувството за неповторимост на момента, който може да бъде задържан единствено в стих. От баща си наследих страстта към неизменните неща – факти, дати, спомени. Той ме научи, че мимолетността на живота е само повърхност, под която се крие непрестанното му повторение. Тези двама души формираха България на детството ми. Там тя е бяла и уютна като къща, с медено слънце и тежки болярски есени, налети с кехлибар и червени лозници. Дълго не исках да я напусна, тя беше моят рай, преди себеизгнанието, преди първата одисеевска стъпка по личния ми път.
Съпругът ми Красимир привнесе динамика в моя свят. Той ми внуши разбирането, че всичко е възможно, стига безмълвно и упорито да преследваш мечтата си. Неговият път чертаеше далечни хоризонти, но той искаше да продължава напред заедно с мен. Така се сплавихме в класическо цяло, малко старомодно, рядко срещано днес, но истинско и досега. Двамата открихме чара на нашата студентска София, с лекциите в университета, претъпканите кафенета, театрите и денонощното безсъние на Студентския град. Някаква вдъхновена амбиция изпълваше плановете ни за бъдещето. Тя беше по-скоро една надежда, че ще постигнем всичко сами, че сме достатъчно подготвени да се справим с обстоятелствата и непрактичното си безпаричие. Самонадеяността понякога е полезна – тя е защитната броня на младостта.
Дъщеря ни Пламена се роди, за да ни научи как да преосмисляме любовта. Тя е нашето благословение и помъдряване пред неоспоримата логика на живота. Чрез нея получихме силата да се борим, да продължаваме напред, да се противопоставяме на слабостите си в изпитанието да бъдем родители.
Така открих друга истина за човешкото битие – децата са вторият шанс на възрастните да бъдат отново невинни и добри.
Тази идея ми помогна в избора на професия. След като завърших Българска филология в Софийския университет, започнах работа като учителка по български език и литература в Националната Природо-Математическа гимназия „ Академик Любомир Чакалов” в София, сега лицей към Софийския университет. Исках да работя с млади хора, да усещам техния ритъм на порастване, да допринасям познание за техните души. Щастлива съм, че го направих. Моите ученици бяха достойни българи – толкова различни, умни, съмняващи се, откриващи, доверчиви. Надявах се да ги науча да летят в своята си посока, да не се страхуват да заявяват себе си. Веднъж поставих като тема за класна работа една латинска поговорка – „Uve benne, uve patria” – „Където ми е добре, там ми е родината”. Докато обяснявах провокацията на заглавието, дадох пример с едно свое усещане. Казах, че никога не мога да бъда напълно щастлива, ако не усещам Царевец на един километър зад гърба си. Тогава разбрах, че Търново ме вика да се завърна. Месец по-късно вече работех в Хуманитарната гимназия „Свети, Свети Кирил и Методий” в родния си град. Красимир ме подкрепи. И той като мен е търновец до мозъка на костите си.
У дома събрах стиховете за първата си поетична книга – „Преображения” (1999). Пишех от четиринадестгодишна. Сътворяването в слово винаги е било по-силно от мен. То е най-яркото изражение на личността ми, а думите са моите най-добри приятели. Те никога не са ме предавали. Те са чиста енергия и материализирано вдъхновение, в което душата ми открива своята вечност.
Любопитството да експериментирам с възможностите на езика ме накара да науча английски. Отдавна вярвах в една своя идея, че поезията има различни духовни измерения според традициите на езика, на който е създадена. Така написах двуезичната стихосбирка „These Simple Things/Тези прости неща” (2000), която заедно с третата ми поетична колекция „Дете, и жена, и пророчица”, издадена през същата година станаха част от културната програма на правителството „Българският Великден”.
Стремежът ми към импулсите на миналото и заличената родова памет ме поведе в друга посока. В продължение на три години прекарвах летните ваканции в село Бадевци – в сърцето на Еленския Балкан, в къщата на предците ми. Там ми хрумна сюжетът на „Вървище” (2002) – моят първи роман, който написах с голяма любов към езика като национално богатство и изражение на човешките характери. Получи се книга без нито една авторска дума, защото в пет монологични типажа аз успях да представя идеята си за Пътя – като историческа реалност (Виа Траяна) и философско измерение на личния избор. Нарекох „Вървище” роман на гледните точки, осъзнавайки, че истината за живота никога не е еднозначна, че авторски права за нея няма.
Тъй като посветих книгата на Еленския край, с помощта на видния краевед Христо Медникаров представихме романа за местната общественост в комплекс „Даскалоливница”, като организирахме и благотворителна разпродажба на изданието в подкрепа на реставрационните работи по църквата „ Успение Богородично”, четвъртия по големина християнски храм на Балканите , построен в миналото с доброволния труд на еленчани.
Междувременно моят личен път вече ме беше отвел извън България. Съпругът ми, компютърен експерт, започна работа в Англия. Глобализацията вече заличаваше граници и идентичности. Пътувайки към тази неизвестна за мене страна, запазих в съзнанието си един стих, който никога досега не съм записвала. Ето го за пръв път на белия лист:
„Българийо, земя на коренища.
Каква е тази твоя орисия,
да бъдеш все красиво пепелище
и вечно да се молиш за Месия!”

Тогава, преди осем години, в мен се бореха разочарованието, надеждата и любовта към страната ми.
Пристигнах в Обединеното Кралство без особени очаквания, подчинявайки се на обстоятелствата. Не вярвах, че тази страна има с какво да ме очарова. Така започна едно бавно, по английски безмълвно опознаване на Великобритания, което сигурно ще продължи докато съм жива. Животът тук ме изненада с голямото предизвикателство да бъдеш чужденец. Това е шанс за себедоказване, заличаване на комплекси и предразсъдъци, отворена врата към приемане на доброто от непознатия за нас, балканците, манталитет.
Англия ми даде възможността да пътувам, да опознавам и Европа, да получа една по-космополитна гледна точка към България.
Не преставах да пиша. В продължение на година работих като кореспондент за вестник „Арт форум” на издателство ПАН ВТ, списвайки рубриката „Англия – портет на една страна в началото на 21 век”. Беше увлекателно и откривателско преживяване. Срещнах много и интересни хора, като например господин Марк Ле Фаню – Генерален секретар на Съюза на Британските писатели, посетих невероятно красиви места, усетих пулса на истинската Англия. Когато вестникът престана да съществува по финансови причини, насочих вниманието си към друг тип изяви, свързани с писане. Станах член на Британското поетическо общество и международния съюз на творците – „Творци без граници” (“Artists Without Frontiers”). Като сътрудник на едноименното им он-лайн списание за култура започнах да работя по проект за представяне на български представители от всички области на изкуството, родом от Велико Тъново и Еленския край – художници, поети, писатели, краеведи. Така читателите по света узнаха за работата на талантливи хора като Христо Керин – носител на международна награда за екс либрис, Италия 2003, Христо Медникаров – поет и изтънчен познавач на възрожденския балкански дух, професор Николай Овчаров – откривателят на Перперикон. Моето блиц-интервю със Снежина Мечева, директорка на Българското училище към посолството в Лондон и Роджър Хюмс, американски поет и издател на най-голямата кибер антология за световна поезия „Други гласове” (“Other Voices”), на тема „Важността да бъдеш космополит” и до ден днешен е на първа страница на списанието. Гордея се, че бях поканена и участвах с поетични творби в гореспоменатата антология, а също, че съм единствената българка с публикация в друго престижно американско издание за поезия – антологията „Интернационален Урожай” (“Harvest International”).
Последваха нови покани за международни поетични изяви, които включват участието ми с поезия в списание '' Частен свидетел'' ( ''Private Witness”), Италия, където бяха поместени мои стихотворения на български и английски език, а самото издание беше разпространено в Европа, Англия, Канада и Америка. По любезното предложение на главния редактор на списанието, Джан Паоло Гуеррини, бях включена в проект за превод на български на негова поетична творба, осъществен на всички европейски езици и излъчен във филмов вариант по Интернет.
През 2007 година бях щастлива да разбера, че моето интервю на английски език с търновския художник- иконописец Венцислав Щърков, включено в самостоятелния му творчески албум запознаващ международната публика с изкуството на иконописта, е публикувано в Южна Корея, заедно с други материали в книга под заглавие ''Прозорец към Рая'' ( “Window to Heaven”).

Така не преставам да работя за България по единствения начин, който мога – писането.
Моята най- голяма радост, която отчитам като успех за голямата културна стойност на страната ми е завоюването на първото място в конкурса „Танц с думи” ( “Dance with Words”) на канадското издателство Палабрас Прес (Palabras Press), под патронажа на госпожа Марго Ван Слуйтман- видна поетеса, издателка, телевизионна и радиоводеща на предавания за поезия в Канада. Горда съм, че моето стихотворение ‘Песента на Орфей’ (“The Song of Orpheus”) не само победи всички участници от 60 страни, които се състезаваха в конкурса, но и осигури популяризирането на България и нейния език в четенията по канадското радио и телевизия, а по- късно и чрез първото издание на стихосбирката ‘Тракийско съкровище” („Thracian treasure”) на английски и български език в Канада.
Щастлива съм, че книгата беше издадена и в страната ми, беше представена на три премиери - в София , българското посолство в Лондон и като спектакъл в театър Табернакъл а също така, показана в една от телевизионните продукции на сателитен канал ТВ България – ‘Неносталгично’.
Вярвам, че след духовната среща с моята поезия българските читатели са видели себе си като наследници на една уникална култура, с която имат пълното право да се гордеят. Надявам се да са разбрали основното послание на книгата, че митологията е единственият начин да бъдем в контакт с колективната душа на античното минало, а останалото е едно безкрайно повторение на на неговата възраждаща енергия, преродена в кръговрата на живото слово. Удовлетворена съм, че моят начин на мислене беше разбран от чуждестранното жури и искрено се надявам, той да е бил почувстван и от моите сънародници.

Искам да продължавам напред с моята България на духа, с поезията и прозата, вдъхновени от нея, защото моето истинско призвание е да пиша. Пожелавам си го с надежда.

Здравка

Wednesday, 6 July 2016

Людмила – руската сила!

Да изпиеш следобедното си кафе насред брекзита в добрата стара Англия под звуците на жива индийска музика и в компанията на предприемчива възрастна рускиня е кошмар, предвестник на истински островитянски апокалипсис!

Човек никога не е подготвен за сполетяващото го настояще, защото винаги бяга от миналото, вперил очи в ослепителното бъдеще. Това обикновено е най-ефикасният начин да пропуснеш всичко, което имаш в този живот – своето сега – поредния седмичен ден, в който си пренесъл мечтите си, с тайната надежда, че ще ги дотикаш до утре…

Обичам панаирите! Навремето, в зародиша на душата, още преди да налея думите с материя, слушах „Ригонда“-та, четирикракото радио на родителите си в Елхово, откъдето гласовитият звукопад на Лили Иванова ме втрещяваше с тази единствена, разпъната като шатра в пространството фраза – „панаииириии, пааанаииириии, мои детски най-красиви световее“…

Затова, попадането в панаирджийската аура на мегдански индийски купон, насред английски град в кралския окръг на Господарството и то баш в разгара на размирния двадесет и първи век, си е направо шут обратно към детството. Или първи епизод от викториански сериал с обемисто международно участие! Под сълзливите лъчи на капещото английско слънце, шоколадови факири с тъпани и зурни внасят керванни ритми в традиционния шопинг на минувачите. Наоколо, обдимени от агнешки кебапи на клечка подскачат пъргави дечица, а достолепни сахиби, издокарани в дъгобагрени одежди едва се удържат в юздите на британското поведение, насвило порива им да се отдадат на масова боливудска хореография. Англичаните стоически похапват къри. В главата ми избухват Лилините панаири и само миньонските масички пред кокетното италианско кафене изпъват гръбчета под залеза с покана да споделя пъстрия декаданс на мига. Умирам за глътка кафе. Когато сетивата са в потрес, компромисът е неизбежен. С тежко тътрене и пазарска количка, претъпкана с череши, пред мен се препречва възрастна дама с наелектризирана къса прическа и очевидни затруднения в коленете. С последни усилия ревматичните и пръсти крепят чаша еспресо, а сините и, безметежно усмихнати очи ме докосват с нещо познато, но толкова забравено, че осъзнавам каква егоистка може да се окаже паметта …

- Нека да ви помогна, госпожо – услужливо сработвам на островен режим и намествам багажите и в оскъдното пространство до стола.

- Пушите ли – дружелюбно ме заговаря дамата – предполагам, че сте наясно колко много приличате на Ана Каренина. Какво говоря! Вие едва ли имате представа коя е тя…

Синевата в очите и се усмихва с игривост, присъща само на непорасналото славянство! Ето го беглецът-спомен! Английското синьо е скалпел, стерилизиран поне двеста години в конденз от мъгли, а руското – братски изстрел от упор в копринените доспехи на учтивостта.

- Знам коя е Ана Каренина – усмихвам се аз – и имам отличен по руски от зачота в университета, само че сега говоря само английски, а Вашето очарователно „р“ гали душата ми …

- Като реплика в руски филм – прекъсва ме новата ми познайница – руските филми са най – добрите!

- Щом вярвате в това, така да бъде – толерантно се съгласявам – понякога и аз с удоволствие ги гледам …

- Казвам се Людмила – пали луксозна цигара събеседничката ми – а Вие?

- Здравка – отвръщам – българка съм, а Вас какво или кой Ви доведе на Острова?

- Оня ирландец – мъжа ми – някак троснато заявява Людмила – само че той умря иии…

- И сега имате само децата си – съчувствено предполагам аз.

- Какви деца, боже мой! Той не можеше да се справи, хм, с такова нещо …

- Извинете – отдръпвам се в безопасен периметър – сама ли живеете сега? Кой се грижи за Вас?

- Тоест как – недоумява рускинята – как така да се грижи? Сама се оправям, разбира се! Търгувам с антики и цигари. Ако ме няма мене в този град, всички смотаняци наоколо ще трябва да станат непушачи, без никаква тръпка от приключението да си набавиш нещо на „черно“. Вие знаете ли, че едно време руснаците убиваха за кутия българско „БТ“ или „Феникс“?

- Знам – изхилвам се от сърце – нали като ходих до Съюза, замъкнах натам цели два картона с цигари. Нищо, че бях само на петнайсет. Исках да си купя златен пръстен, та…

- Молодец – одобрително ме потупва Людмила – имаш качества! Сега като ги тресне брекзитът тия, знаеш ли какви пари можеш да направиш от чейндж! Само се дръж за Людмила – руската сила!

Цялото ми аристократично същество потръпва от ужас:

- Ама нали уж приличам на Ана Каренина! Как изведнъж чейндж? И то в Англия?

- Именно де – окуражаващо ми намига отраканата рускиня – с тази външност и чар на опашка ще ги редиш купувачите. Сега цигарите в България скъпи ли са? Искаш ли да ти покажа как става тая работа?

До сладурската ни масичка се материализира пъпчиво англичанче, допреди миг обслужващо плодовата сергия наблизо.

- Здрасти, Люс – мачка думите то – донесе ли ми поръчката?

- Разбира се, бейби – невъзмутимо отвръща събеседничката ми и вади картон „Марлборо“ от чантата си – по пет лири парчето, както се разбрахме, нали?

- Само че сега мога да ти платя само половината – увърта хлапето – още не съм изкарал достатъчно днес.

- Я чакай – впива венозни пръсти в китката му намаханата рускиня – ще дадеш два килограма череши на тази дама и считай, че сме приключили.

- Ама моля ви се – започвам да се изприщвам аз. Синьо намигване ме възпира да продължа. Вместо това, тежестта на два килограма чейнджнати череши ме вкопава във викторианската уличка, осеяна с фасове като след набег на червеноармейски ескадрон. Високата кокалеста фигура на сънародничката на Толстой се размива в тълпата.

- Мамка му й бабишкел, по пет кинта ги продава тия цигари – на чист български мърмори нашенски бачкатор, покрил ваклия си издайнически ген под жълтата каска на Боб, да билдър.

- Пронто – недоумява капучиновият му италиански колега от скелето, извисено в небесата.

Англичаните си говорят за времето. Брекзитът прегръща Людмила – руската сила. А една българка, досущ като Ана Каренина, с пакет безплатни череши в ръка, допива кафето си, сподирена от горестния вопъл на предноиндийска песен от задната част на югозападен Пакистан …


Здравка Владова-Момчева

No comments: