My photo
Поетеса, писателка, учителка

МОЯТА ИСТИНСКА АВТОБИОГРАФИЯ

[hide]
Моята истинска автобиография е едно трудно пътуване към себе си, към моята лична България и към изстраданата ми отвореност за света.
Родена съм във Велико Търново преди 40 години и сега разбирам, че това е бил първият знак за страхотната творческа енергия, която винаги ме е съпътствала. Древността извира в този град. Невидимата му виталност може да се усети само чрез скритите кодове на кръвта и онова необяснимо самочувствие, което винаги ме е държало над повърхността на битието.
Търново за мен е светлина в историята и една жива картина. От нея се е отделил самотният ми силует, за да поеме в посоката на отредените ми изпитания, отнасяйки със себе си частица от колективната душа на предците.
Усещането за принадлежност и предишност беляза младежките ми години с духовно скиталчество сред руините на Царевец и прашните калдъръми на улица Гурко. Всички шумове и аромати са запечатани в съзнанието ми.Няма сила на света, която да ме накара да повярвам в друга версия за себе си, освен че съм търновка.
Любовта към родното винаги ме е водила и в друга посока, Към корените на родовото ми начало, към неповторимата красота на Елена и Бадевци- духовните начала на предците ми и най- устойчивите опори на моя светоглед . Там се е родил моят дух много преди появата ми в света. Там са покълнали моите истини, които са ме превърнали в това, което съм днес- една българка с очи, отворени за различността на света и сърце, вкоренено в дома, в огнището на българщината.
Присъствието на родителите ми е другото силно начало на моя живот. Те са моите здрави корени и алфата на духа ми. Първата голяма любов към всичко родно. От майка си съм взела усета към красотата на мига, чувството за неповторимост на момента, който може да бъде задържан единствено в стих. От баща си наследих страстта към неизменните неща – факти, дати, спомени. Той ме научи, че мимолетността на живота е само повърхност, под която се крие непрестанното му повторение. Тези двама души формираха България на детството ми. Там тя е бяла и уютна като къща, с медено слънце и тежки болярски есени, налети с кехлибар и червени лозници. Дълго не исках да я напусна, тя беше моят рай, преди себеизгнанието, преди първата одисеевска стъпка по личния ми път.
Съпругът ми Красимир привнесе динамика в моя свят. Той ми внуши разбирането, че всичко е възможно, стига безмълвно и упорито да преследваш мечтата си. Неговият път чертаеше далечни хоризонти, но той искаше да продължава напред заедно с мен. Така се сплавихме в класическо цяло, малко старомодно, рядко срещано днес, но истинско и досега. Двамата открихме чара на нашата студентска София, с лекциите в университета, претъпканите кафенета, театрите и денонощното безсъние на Студентския град. Някаква вдъхновена амбиция изпълваше плановете ни за бъдещето. Тя беше по-скоро една надежда, че ще постигнем всичко сами, че сме достатъчно подготвени да се справим с обстоятелствата и непрактичното си безпаричие. Самонадеяността понякога е полезна – тя е защитната броня на младостта.
Дъщеря ни Пламена се роди, за да ни научи как да преосмисляме любовта. Тя е нашето благословение и помъдряване пред неоспоримата логика на живота. Чрез нея получихме силата да се борим, да продължаваме напред, да се противопоставяме на слабостите си в изпитанието да бъдем родители.
Така открих друга истина за човешкото битие – децата са вторият шанс на възрастните да бъдат отново невинни и добри.
Тази идея ми помогна в избора на професия. След като завърших Българска филология в Софийския университет, започнах работа като учителка по български език и литература в Националната Природо-Математическа гимназия „ Академик Любомир Чакалов” в София, сега лицей към Софийския университет. Исках да работя с млади хора, да усещам техния ритъм на порастване, да допринасям познание за техните души. Щастлива съм, че го направих. Моите ученици бяха достойни българи – толкова различни, умни, съмняващи се, откриващи, доверчиви. Надявах се да ги науча да летят в своята си посока, да не се страхуват да заявяват себе си. Веднъж поставих като тема за класна работа една латинска поговорка – „Uve benne, uve patria” – „Където ми е добре, там ми е родината”. Докато обяснявах провокацията на заглавието, дадох пример с едно свое усещане. Казах, че никога не мога да бъда напълно щастлива, ако не усещам Царевец на един километър зад гърба си. Тогава разбрах, че Търново ме вика да се завърна. Месец по-късно вече работех в Хуманитарната гимназия „Свети, Свети Кирил и Методий” в родния си град. Красимир ме подкрепи. И той като мен е търновец до мозъка на костите си.
У дома събрах стиховете за първата си поетична книга – „Преображения” (1999). Пишех от четиринадестгодишна. Сътворяването в слово винаги е било по-силно от мен. То е най-яркото изражение на личността ми, а думите са моите най-добри приятели. Те никога не са ме предавали. Те са чиста енергия и материализирано вдъхновение, в което душата ми открива своята вечност.
Любопитството да експериментирам с възможностите на езика ме накара да науча английски. Отдавна вярвах в една своя идея, че поезията има различни духовни измерения според традициите на езика, на който е създадена. Така написах двуезичната стихосбирка „These Simple Things/Тези прости неща” (2000), която заедно с третата ми поетична колекция „Дете, и жена, и пророчица”, издадена през същата година станаха част от културната програма на правителството „Българският Великден”.
Стремежът ми към импулсите на миналото и заличената родова памет ме поведе в друга посока. В продължение на три години прекарвах летните ваканции в село Бадевци – в сърцето на Еленския Балкан, в къщата на предците ми. Там ми хрумна сюжетът на „Вървище” (2002) – моят първи роман, който написах с голяма любов към езика като национално богатство и изражение на човешките характери. Получи се книга без нито една авторска дума, защото в пет монологични типажа аз успях да представя идеята си за Пътя – като историческа реалност (Виа Траяна) и философско измерение на личния избор. Нарекох „Вървище” роман на гледните точки, осъзнавайки, че истината за живота никога не е еднозначна, че авторски права за нея няма.
Тъй като посветих книгата на Еленския край, с помощта на видния краевед Христо Медникаров представихме романа за местната общественост в комплекс „Даскалоливница”, като организирахме и благотворителна разпродажба на изданието в подкрепа на реставрационните работи по църквата „ Успение Богородично”, четвъртия по големина християнски храм на Балканите , построен в миналото с доброволния труд на еленчани.
Междувременно моят личен път вече ме беше отвел извън България. Съпругът ми, компютърен експерт, започна работа в Англия. Глобализацията вече заличаваше граници и идентичности. Пътувайки към тази неизвестна за мене страна, запазих в съзнанието си един стих, който никога досега не съм записвала. Ето го за пръв път на белия лист:
„Българийо, земя на коренища.
Каква е тази твоя орисия,
да бъдеш все красиво пепелище
и вечно да се молиш за Месия!”

Тогава, преди осем години, в мен се бореха разочарованието, надеждата и любовта към страната ми.
Пристигнах в Обединеното Кралство без особени очаквания, подчинявайки се на обстоятелствата. Не вярвах, че тази страна има с какво да ме очарова. Така започна едно бавно, по английски безмълвно опознаване на Великобритания, което сигурно ще продължи докато съм жива. Животът тук ме изненада с голямото предизвикателство да бъдеш чужденец. Това е шанс за себедоказване, заличаване на комплекси и предразсъдъци, отворена врата към приемане на доброто от непознатия за нас, балканците, манталитет.
Англия ми даде възможността да пътувам, да опознавам и Европа, да получа една по-космополитна гледна точка към България.
Не преставах да пиша. В продължение на година работих като кореспондент за вестник „Арт форум” на издателство ПАН ВТ, списвайки рубриката „Англия – портет на една страна в началото на 21 век”. Беше увлекателно и откривателско преживяване. Срещнах много и интересни хора, като например господин Марк Ле Фаню – Генерален секретар на Съюза на Британските писатели, посетих невероятно красиви места, усетих пулса на истинската Англия. Когато вестникът престана да съществува по финансови причини, насочих вниманието си към друг тип изяви, свързани с писане. Станах член на Британското поетическо общество и международния съюз на творците – „Творци без граници” (“Artists Without Frontiers”). Като сътрудник на едноименното им он-лайн списание за култура започнах да работя по проект за представяне на български представители от всички области на изкуството, родом от Велико Тъново и Еленския край – художници, поети, писатели, краеведи. Така читателите по света узнаха за работата на талантливи хора като Христо Керин – носител на международна награда за екс либрис, Италия 2003, Христо Медникаров – поет и изтънчен познавач на възрожденския балкански дух, професор Николай Овчаров – откривателят на Перперикон. Моето блиц-интервю със Снежина Мечева, директорка на Българското училище към посолството в Лондон и Роджър Хюмс, американски поет и издател на най-голямата кибер антология за световна поезия „Други гласове” (“Other Voices”), на тема „Важността да бъдеш космополит” и до ден днешен е на първа страница на списанието. Гордея се, че бях поканена и участвах с поетични творби в гореспоменатата антология, а също, че съм единствената българка с публикация в друго престижно американско издание за поезия – антологията „Интернационален Урожай” (“Harvest International”).
Последваха нови покани за международни поетични изяви, които включват участието ми с поезия в списание '' Частен свидетел'' ( ''Private Witness”), Италия, където бяха поместени мои стихотворения на български и английски език, а самото издание беше разпространено в Европа, Англия, Канада и Америка. По любезното предложение на главния редактор на списанието, Джан Паоло Гуеррини, бях включена в проект за превод на български на негова поетична творба, осъществен на всички европейски езици и излъчен във филмов вариант по Интернет.
През 2007 година бях щастлива да разбера, че моето интервю на английски език с търновския художник- иконописец Венцислав Щърков, включено в самостоятелния му творчески албум запознаващ международната публика с изкуството на иконописта, е публикувано в Южна Корея, заедно с други материали в книга под заглавие ''Прозорец към Рая'' ( “Window to Heaven”).

Така не преставам да работя за България по единствения начин, който мога – писането.
Моята най- голяма радост, която отчитам като успех за голямата културна стойност на страната ми е завоюването на първото място в конкурса „Танц с думи” ( “Dance with Words”) на канадското издателство Палабрас Прес (Palabras Press), под патронажа на госпожа Марго Ван Слуйтман- видна поетеса, издателка, телевизионна и радиоводеща на предавания за поезия в Канада. Горда съм, че моето стихотворение ‘Песента на Орфей’ (“The Song of Orpheus”) не само победи всички участници от 60 страни, които се състезаваха в конкурса, но и осигури популяризирането на България и нейния език в четенията по канадското радио и телевизия, а по- късно и чрез първото издание на стихосбирката ‘Тракийско съкровище” („Thracian treasure”) на английски и български език в Канада.
Щастлива съм, че книгата беше издадена и в страната ми, беше представена на три премиери - в София , българското посолство в Лондон и като спектакъл в театър Табернакъл а също така, показана в една от телевизионните продукции на сателитен канал ТВ България – ‘Неносталгично’.
Вярвам, че след духовната среща с моята поезия българските читатели са видели себе си като наследници на една уникална култура, с която имат пълното право да се гордеят. Надявам се да са разбрали основното послание на книгата, че митологията е единственият начин да бъдем в контакт с колективната душа на античното минало, а останалото е едно безкрайно повторение на на неговата възраждаща енергия, преродена в кръговрата на живото слово. Удовлетворена съм, че моят начин на мислене беше разбран от чуждестранното жури и искрено се надявам, той да е бил почувстван и от моите сънародници.

Искам да продължавам напред с моята България на духа, с поезията и прозата, вдъхновени от нея, защото моето истинско призвание е да пиша. Пожелавам си го с надежда.

Здравка

Wednesday, 8 June 2016

LIDL IN THE MIDDLE

Забелязвате ли, вие там междинното поколение, как все по-често си мислите за живота като „имало едно време“? Защото да си междинен означава да свиеш душата си до хербарий, а изветрелите спомени да ти хрускат в емоциите като песъчинки след пресушено море.

Та във времето, дето имало ли го е, нямало ли го е и аз вече не знам, всичко ми беше по мярка. И ключът (за къщата и сърцето ми) вързан с ластик на врата ми, и киселите джанки (издули джобовете и мечтите ми) за замеряне на момчетата в нашата махала. Даже тайната ми любов към Стефчо от голямата група в детската градина, който от четиригодишен можеше да чете и ококорваше въображението ми с най-невероятните истории за коли, които фучели по пътищата с цели … пет километра в час, ме изпълваше като вселена.

Дори нищо да нямаш, все нещо имаш. И аз, сякаш предусетила голямото нямане в настоящето, награбих с безразборни шепи от личното си начало, ама толкова много, че днес, като тръгна по улицата чувам подире ми да дрънчат смеховете и добрините на нищите духом , блажени мои наивности. Толкова малки и простички, колкото са могли да бъдат в ималото ги някога минало свършено време.


Затова и досега обичам да бъркам тайно в току що разпечатани пакети със зрял боб, само за да усетя как се плъзгат зърната по пръстите ми, да помириша мастилото по страниците на нова книга или да сдъвча мустачките на млада лоза. Да играя с котки. Да гадая на салкъмени листа. И да виждам в дъждовните вадички по земята търновски къщи, запратени по лондонските тротоари от някой небесен и милостив към душата ми Салвадор Дали. Твърде много сюр - и още по-малко реализъм. Впрочем, обичам и хлебарниците, ако това ще ви се стори по-нормално, ала не заради аромата на прясно изпечените франзели, а заради усещането, че влизам в райско зачатие. Където топлите форми на тялото Христово очакват своето ритуално изяждане от озверялото за хляб и зрелища човечество.

Никой в тази страна не бива да узнава различността ми. Но всеки си вярва и се старае да ме уеднакви. Така и Лин, абсолютно перфектната мениджърка на отдела за деца с ексцентрично поведение, с която пия кафе всяка сутрин в офиса, счита за свой дълг да ме ориентира в сегашното просто време, в което ми се налага да живея:

- Да знаеш Waitrose е най-изисканото място за купуване на храна! Там, към каквото и да посегнеш, правилният избор сам се натиска в ръцете ти! Обслужването е на космическо ниво, а пекарната им, ах, тя е изключителна!

Пакетчето с чипс до рядкото и локвесто кафе, хруска одобрително с целокупната си сол и мазни стабилизатори. Навън вилнее юнският дъжд, а на мен ми е толкова студено и неуютно в Waitrose, с всичките му там ангели-нахранители в униформи и заплати на час, че дори божествената искра, с която зареждам алтруизма си, спада като батерия на очукан джиесем.

Не ме бива да следвам инструкции. Богата съм с твърде много свобода, за да я заменя с дисциплинирана бедност. И когато наблизо откриха един плах , по европейски разпухан LIDL , просто му се отдадох с цялата страст на радостта от неочакваната ни среща. Да си позволиш предателството да влезеш в LIDL с марковите торби на Waitrose , е деяние равняващо се на самоотлъчване от елитарна племенна общност. Хаос в изконното английско Творение. Буря в чаша чай в пет часа. Уличен фолклор в паркетната оратория на подредеността! Защото този маркет не може да е супер само поради собствените ти шантави предпочитания. Той е пришълец, подобен на самия теб. Сродна душа, нагъчена в Острова с торби испански лук и полски кисели краставички, френско сирене и италиански салам. А кроасаните му, тръснати като на сергия до барбонести селски питки, просто провокират поведенческа революция в емигрантския социум – неинтегриран, разюздан според националния си произход и крайно оскъден откъм домашно възпитание.

Но аз не се уплаших от това. По принцип не се страхувам от LIDL-и. Те са навсякъде. Глобално-неизбежни. Брутално-родни. Някак си съдбовни и разхвърляни. Междинни. Като Европейския съюз в 21ви век. И всички нас, дето все още се опитваме да останем индивиди.

Тръгвам из Континента рафт по рафт и хладилник по хладилник. А след мен , омотани в брътвеж и кикот, дрънчат блажените мои детски пощявки – баничка със сусам и сладолед на клечка, хлебче-кифла и бадеми със стафиди. Радост за сетивата. Сегашно междинно , несвършено време...

Насред пътя с продуктите, като кладенец на живота, зее отворен чувал със зрял боб. (Понякога носталгията по детството ме засипва на зърна). До него, луничаво хлапе със запретнати ръкавки фучи из фасуленото изобилие като играчка-булдозер с цели пет километра в час. Погледите ни заговорнически се срещат. Бръквам до лакът в торбата и под хлъзгавите, пъстри семена тържествуващо здрависвам малчугана.

- Боооб – проточва властна юздичка някак познатият тембър на майка му – не прекалявай! Пусни дамата да премине и веднага ела при мен! Тръгваме незабавно!

С гърба си усещам Лин. С очи я щраквам за спомен – ужасена, с маркова торба от Waitrose в ръка. Смалена. Самотна. Смотана. Зла.

- Господи! Сю! – крясва ми тя – Нали ти казах къде е правилният шопинг! Какво правиш тук? Няма никакво обслужване! От десет минути чакам някой да ми преведе какво пише на този буркан и просто вече не зная къде съм – в Англия или някъде другаде?

- You are right in the middle of a LIDL, Mom – чистосърдечно уточнява синът ѝ.

Правилно, Бобчо, тайно се усмихвам аз. Междинни хора, в междинно място, на междинна пътека. Добре, че ти и аз все пак се срещнахме до чувала с боб. Иначе щеше да ми е много трудно да си мисля за човеците и живота в бъдеще време …


Здравка Владова-Момчева

2 comments:

stella nacheva said...

Здравей мило момиче!
Поздравления за сочния, уникален български,който не само,че не си забравила,но и обогатяваш там на мъгливия и студен Албион!
Кога ще си дойдеш та да ти връча първите ти поетични опити?
С уважение към таланта ти,
Ms. Nacheva

Здравка Владова-Момчева said...

Госпожо Начева, не можете да си представите колко се радвам, да Ви "чуя" отново ! Надявам се, че сте добре. Ще си дойда в България в края на юли, моля пратете ми по имейл Ваши координати, за да се свържа с Вас и да се видим ! Ще се радвам безкрайно от тази среща !

Здравка